“When we trust that we are the ocean, we’re not afraid of the waves.
And when we forget that we are the ocean, we get seasick every day”

– Tara Brach

Om mindfulness

Hvad er mindfulness?

“Mindfulness er den bevidsthed, der opstår ved at være opmærksom, med vilje, i det nuværende øjeblik, med en ikke-dømmende indstilling”

Jon Kabat-Zinn

På den ene side handler mindfulness om, at man med vilje vælger, at have sin opmærksomhed på det, der foregår i nuet. Samtidig indebærer mindfulness også en anden dimension, som handler om at forsøge at møde, hvad end der så foregår i nuet, med en holdning af nysgerrighed, venlighed, accept og uden at vurdere. Både indadtil og udadtil. Mindfulness handler altså i høj grad om, hvordan vi relaterer os, til det der foregår. Og om hvordan vi kan komme overens med det hele sådan som det er.

Mindfulness er hverken noget vi kan tænke, læse eller analysere os frem til og vi behøver heller ikke som sådan, hverken at forstå det, tro på det, eller kunne lide det. Til gengæld er mindfulness noget vi aktivt og med vilje, kan vælge at øve os på og derved erfare. Ingen andre kan gøre det for os.

Mindfulness træning kan foregå ved forskellige former for mindfulness-meditation og mindful yoga, – og kan derfra desuden trænes i hvert eneste øvrige vågne øjeblik, – resten af livet.

Hvilken effekt kan mindfulness-træning have?

Gennem etablering af en regelmæssig mindfulnesspraksis, oplever mange at opnå en øget fornemmelse af ro, stabilitet, klarhed og glæde.

Mindfulness hjælper os med at udvikle og forfine vores opmærksomhed, ved at vi venligt og ærligt lægger mærke til hvad der egentlig foregår, – og give indsigt til de tanker og følelser, der ofte ubevidst styrer os og driver os rundt i manegen og som vedligeholder uhensigtsmæssige vaner og mønstre.

I takt med at nærværet vokser, bliver det hen ad vejen muligt at responderer mere klogt og i større overensstemmelse og integritet, med det vi dybest set har brug for og ønsker, frem for at handle ubevidst på automatpilot. Nærværet kan fungere som et tilsigtet mønsterbrud, dels i forhold til vores tendens til at gruble over fortiden og fantasere omkring fremtiden,- og dels som et mønsterbrud i forhold til vores vanemæssige tilbøjeligheder til at handle reaktivt og uønsket. Mindfulness kan derfor opleves som en vej til at leve livet mere balanceret, frit, autentisk og helhjertet.

Forhindrer på vejen:

Mindfulness tager tid, og frugterne af vores mindfulness-praksis opstår ikke over natten. Og oplevelsen af fx tvivl, mangel på tid, kedsomhed og irritation, er helt naturligt at støde på, fra tid til anden. Dette kan opleves som forhindringer, for at komme i gang med en mindfulness-praksis og som forhindringer, for at vedligeholde denne praksis over tid. Bl.a. derfor kan det for de fleste være særlig støttende, at træne mindfulness i et fællesskab med andre.

Mindfulness kræver vedholdenhed, ærlighed, og en villighed til at blive ved med at øve sig, for at det over tid kan folde sig ud og blomstre.

Mindful living,- at leve sit liv med kærligt bevidst nærvær:

Mindfulness er hverken hokus pokus, ophøjet, eller en passiv stillestående tilstand.

At leve mindfully kan beskrives som en fornemmelse af at stå stærkt, vågent og kærligt i sig selv i det aktuelle nu, – med fødderne solidt plantet på jorden, rank ryg, øjne der ser, lyttende ører og åbent hjerte.

Og hvis vi lader vores daglige liv, være informeret af vores kærlige bevidste nærvær, så bliver det muligt at agere i verden, i en balanceret kontakt med vores naturligt iboende ønske om, at ville både os selv og andre det godt.

Mindfulness rummer plads til det hele. Både uro og ro. Både når livet slår de vildeste kolbøtter med os og når hver en celle i kroppen jubler af fryd, – og alt det ind imellem, som der oftest er mest af.

Som havet der også indeholder det hele. Kraftige store bølger på overfladen og samtidig dyb stille ro på havets bund.

Vi kan bringe vores kærlige bevidste nærvær med os, ind i alt i vores liv. Og bære over med os selv og hinanden, når vi igen og igen glemmer det. Og starte forfra. Igen og igen.

Hvis vi lever livet herfra, -det ene skridt efter det andet,- så vil der for de fleste mennesker opstå forandringer over tid. Nogen gange af den dybe stille stærke slags, – som vi slet ikke har fantasi til at forestille os forinden.

“Jeg har fået reduceret ‘larmen’ i hovedet og fået mere fokus på både arbejde og i privaten. Det bedste for mig ved dette MBSR-kursus, har været at opleve stilheden, både på fordybelsesdagen og ved meditationerne. Er blevet bedre til at meditere generelt. Christina er en dygtig, tydelig og behagelig formidler. Virkelig god ‘meditations-stemme’. Grundig og velforberedt, hvilket giver en tryghed som deltager

– Mette, deltager på MBSR-kursus

Om MBSR

Mindfulness-Baseret Stress Reduktion

MBSR står for mindfulness-baseret stress reduktion og er et videnskabeligt dokumenteret 8 ugers mindfulness-kursus, – der kan styrke mental sundhed, øge trivsel og reducerer stress, angst, depression og smerter.

MBSR programmet blev udviklet af professor Jon Kabat-Zinn i 1979, ved Center for mindfulness in medicine, på University of Massachusetts Medical Center. Dette har især været en katalysator i forhold til at tydeliggøre værdien af mindfulness, samt støttet anvendelsen og udbredelsen af mindfulness i vesten.

MBSR er globalt set det mest veldokumenterede mindfulness-program med over 40 års forskning bag sig. MBSR tilbydes og anvendes i dag bredt både i Danmark og resten verden, da alle der ønsker det, kan have glæde af et MBSR-kursus,

Kurset er åbent for alle der er nysgerrige på mindfulness og deltagelse kræver ikke kendskab til mindfulness eller yoga på forhånd.

MBSR er for dig der:

  • Har et ønske om at være mere nærværende og tilstede i nuet og leve sit liv mere fuldt og helhjertet.
  • Længes efter mere ro, glæde, klarhed og selvomsorg.
  • Ønsker at forebygge eller reducerer stress, angst, depression, smerter
  • Drømmer om at stå mere stærkt i dig selv, funderet i nærvær, venlighed og autenticitet.
  • Har et ønske om at opbygge en fast daglig mindfulness-praksis.
  • Ønsker at slippe fri af uhensigtsmæssige vaner, tankemylder og fastlåste mønstre.
  • Vil ud af autopiloten og hamsterhjulets faste greb.
  • Gerne vil have styrket dit overblik, fokus og forbedret koncentration.
  • Ønsker at styrke dine relationer, sociale kompetencer og blive mere bevidst om kommunikative mønstre.
  • Ønsker at leve et liv med glæde, trods svære vilkår og sygdom.
  • Ønsker at tage ansvar for sit eget liv og tage aktiv ansvar i den verden du er en del af.

Forskning i mindfulness og MBSR:

Der er masser af forskningsresultater der viser værdien af mindfulness. Hjerneforskningen viser bl.a. at mindfulness-træning kan forbedre evnen til at regulere stress, følelser, empati, koncentration og glæde. Forskningen peger desuden også på at mindfulness-træning helt specifikt går ind og ændrer hjernes struktur og form, og fx gendanner de hjerneceller, der er gået tabt under stress.

Du kan læse mere om forskningen i mindfulness og MBSR på:
Dansk center for mindfulness, Aarhus Universitet.

MBSR-kursus

Vi mødes en gang ugentligt over 8 uger, af 2½ times varighed pr. gang.
Herudover er der en hel dag i stilhed, af 6 timers varighed.
Desuden mindfulness-træning hjemme: ca 30-45 min dagligt 6 dage om ugen.
Undervisningen foregår i en gruppe og du vil i et trygt og præstationsfrit rum blive introduceret til de grundlæggende principper og træning i mindfulness.

Kurset består af en vekslen mellem fx siddende meditation, bodyscan, blid mindful yoga, gående meditation, stilhed, undervisning og fælles udforskninger, øvelser og dialog.
Undervisningen foregår ved fysisk fremmøde og tilbydes ind imellem også online.

Hvis du ønsker at få information om kommende MBSR-forløb og andre mindfulness aktiviteter og inspiration til at leve mindful, så skriv dig op til mit nyhedsbrev her.

Gratis uforpligtende opklarende samtale vedr. MBSR:
Har du spørgsmål eller er du i tvivl om MBSR er noget for dig, så tøv ikke med at kontakte mig. Jeg ringer dig også gerne op, hvis du ønsker en gratis og helt uforpligtende samtale.

Kontakt mig på mail: christina@mindfulliving.dk eller mobil 30421973

“Mindfulness er både en træning og en mental kapacitet, som kan oversættes som bevidst nærvær. Det dækker over en evne som vi alle besidder til at fokusere vores opmærksomhed med vedholdenhed i det nuværende øjeblik. Det dækker over en intension om at sanse nuet med alt hvad det indebærer, at åbne sig for de indtryk, der optræder i kroppen og sindet netop nu. Endelig kan mindfulness udvikles og kultiveres som en særlig måde at tage vare på os selv, at være levende tilstede i vores liv.

– Saki Santorelli

Om stilhed

Stilhed er en væsentlig del af både mindfulness meditation, samt MBSR – og stilheden kan desuden også faciliteres og opleves som et gennemgående, bærende og fordybende element, fx på en hel stilhedsdag, samt i flere dage på stilhedsretreats.

Der opstår noget i stilheden, som vi ikke kan tænke os til, eller regne ud på forhånd og som vi måske heller ikke rigtig har tillid til kan være støttende – og da slet ikke hvis vi er fanget ind i hverdagens stress og jag.

Pausens potentiale og stilhedens kraft, er dog langt større og ofte en langt mere helende, transformerende og aktiv proces, end den betydning vi normalt tillægger det.

Når vi sætter os stille med os selv, kan vi måske til at starte med, opleve det, som om en uro vokser. Mange gange er det ikke en ny uro. Det er ofte den samme uro, som vi i hverdagen måske forsøger at løbe fra, dulme, undertrykke, pynte på og distrahere os fra. Den uro kan nogle gange træde tydeligere frem, når først vi får sat os stille med os selv. Men hvis vi tillader uroen at være der og tillader os at have det, som vi nu engang har det, kan gaven i stilheden -bag ved uroen-, vise sig at være uvurderlig stor. Men det er ofte noget vi først kan se og mærke, når vi endelig sænker farten og sætter os stille ned og tillader os bare at være. Med hele rodebutikken.

Stilheden kan på den måde understøtte og fordybe en proces, der måske allerede er i gang, men som vi oftest overhører i hverdagens hektiske aktiviteter og larm, Vores stressede sind er ofte ydrestyret og mange af os farer rundt i konstant doing-mode i tidens accelereret tempo og vi håber at roen og lykken, venter lige rundt om den næste bakketop.

Men den dybe længsel, vi ofte har, efter mere ro, glæde og en følelse af at være forbundet, er utrolig svær for de fleste af os, at få kontakt til, når vi pisker rundt i hamsterhjulets endeløse gøremål.

Det er noget af det, som stilhedens rum kan tilbyde os.
Stilhed kan fungere som en katalysator for indre stabilitet, ro, fordybelse og heling.
Der er vitterlig ting vi først kan opdage omkring os selv og livet, når vi sænker farten og tillader os bare at være i stilhed.

De svar vi søger findes ofte indeni, men vi må være stille nok, for at kunne høre svarene.
Og når vi er stille nok, kan vi ofte bedre lytte og høre vores hjertes længsel og hvisken.

Måske er du i tvivl om stilhed er noget for dig?

Og måske er du i tvivl om du overhovedet kan være stille? Om du vil føle dig alene i stilheden? Og om det vil føles utrygt og mærkeligt? Det er helt naturligt at have denne tvivl.
Ingen ved præcis, hvad stilheden -eller livet- vil bringe. Det er forskelligt fra dag til dag, fra øjeblik til øjeblik.

Men en dag (eller flere) i stilhed, er hverken mystisk, farlig eller akavet – den er bare mere stille. Du vil blive guidet trygt ind i stilheden, samt undervejs i stilheden og ud af stilheden. Og det vil være muligt at bringe indre stilhed med dig videre.

De fleste oplever dog også i praksis at blive overrasket over stilhedens fine, nærende rum, med plads til tiltrængt egenomsorg, indre og ydre varme og venlighed. Og uden stræben efter at skulle opnå et bestemt resultat. Bare stille væren. Uden at skulle være nogen eller noget.

Det kan være støttende, at være i stilhed sammen med andre og typisk opleves også en større forbundethed i stilheden. Dels med dig selv. Men ofte også med de andre i den gruppe, du er i stilhed sammen med, og samtidig også en forbundethed med verden omkring dig. Og selvom der ikke tales med de øvrige deltagere, vil du alligevel kunne mærke nærværet, fællesskabet og venligheden fra de andre.

Og den stille ro, fordybelse og næring, du måske kan blive opfyldt af i stilheden, kan skabe fine bølgende efterdønninger direkte ind i det hverdagsliv du lever.

Stilhedens rummelige og helende favn.

Stilheden kan opleves som en nærende helende favn, der holder og rummer det hele trygt, venligt og varmt. Præcis som det er.

Og når vi overgiver os til stilhedens rummelige favn og tillader os at synke ned gennem de urolige lag og måske endda igennem, store turbulente bølger på toppen af havet – tilbydes vi erfaringer med, at opleve den ro og stilhed, der samtidig er på havets bund. Og fra dette rolige og stille sted fra havets bund, opleves bølgerne på overfladen, måske hen af vejen blot som krusninger. Bølgerne er der måske stadig, men vi oplever måske ikke længere, at de slynger os rundt. Vi kan for en stund stoppe med, udelukkende at identificere os med uroen og bølgerne på toppen, som værende hele sandheden om os og om det hele. Vi får måske også i glimt en fornemmelse af, at der kan være både uro og ro samtidig. Og at det er ok, som det er. Begge dele kan få lov at flyde frit, som det vil og ændrer sig af sig selv, i takt med nye strømme.

Jeg afholder løbende stilhed dage. Og du er velkommen.
Næste stilhedsdag ses her.

Ønsker du besked om kommende stilhedsdage, så kan du skrive dig op til mit nyhedsbrev her.

Hvis du har spørgsmål eller tvivl fx. i forhold til om en stilhedsdag er noget dig, er du altid meget velkommen til at kontakte mig på mail: christina@mindfulliving.dk eller mobil: 30421973.

“I sidste ende er stilhed noget der kommer fra hjertet, ikke fra et eller andet sæt ydre omstændigheder

– Thich Nhat Hanh